Collectieve opwekking

Zonnepark Ouverture, Eindhoven

Op het dak van het Eindhovense wijkcentrum Blixems liggen de 228 zonnepanelen van Zonnepark Ouverture, waarvan particulieren zonnestroom kunnen afnemen.  Met steun van de gemeente Eindhoven is dit park in de wijk Blixembosch sinds 17 maart 2014 in bedrijf. Zonnepark Ouverture is een zogenaamd postcodegebied-project. Dit betekent dat degenen die wonen binnen de postcode van het park of in direct aangrenzende codes, paneeldelen kunnen kopen.  Heeft uw adres één van deze postcodes: 5629, 5627, 5628, 5632 of 5633?  Dan kunt u meedoen. Kijk hier voor informatie over kosten en voordelen.

Zonnepark Eeneind, Nuenen

afbeelding postcoderoos zonnepark Eeneind

 

Sinds 12 juli 2016 is het Zonnepark Eeneind van Morgen Groene Energie in bedrijf, waarvan particulieren zonnestroom kunnen afnemen.  De 276 zonnepanelen zijn geïnstalleerd door Eigenenergie.net op het dak van bNRGY in de Nuenense wijk Eeneind. Zonnepark Eeneind is een zogenaamd postcodegebied-project. Dit betekent dat degenen die wonen binnen de postcode van het park of in direct aangrenzende codes, paneeldelen kunnen kopen.  Het gaat hier om een groot gebied, dat de hele gemeente Nuenen en delen van Mierlo, Helmond en Sint- Oedenrode omvat. U kunt meedoen, als uw adres één van deze 15 postcodes heeft: 5491, 5633, 5631, 5641, 5667, 5672, 5673, 5674, 5691, 5694 en  5707, 5708, 5731, 5737, 5738.

De 276 panelen zijn opgedeeld in 881 paneeldelen van 45kWh. U kunt paneeldelen kopen, als u lid bent of wilt worden van Morgen Groene Energie. Ze kosten eenmalig € 70,- per stuk. Daarnaast wordt jaarlijks  € 1,70  per paneeldeel gerekend voor onderhoud, beheer en verzekeringen.

Het rendement op deze investering bedraagt ongeveer 5 %, veel meer dus dan dat van een spaarrekening. De opbrengst van de gekochte panelen kan namelijk , incl. de energiebelasting, van de eigen energierekening worden afgetrokken. De overheid garandeert, dat je dit tenminste 15 jaar lang mag blijven doen. 

Een gemiddeld gezin in Nederland gebruikt ongeveer 3500 kWh stroom per jaar. Om hierin bijna volledig te voorzien, zijn 75 paneeldelen nodig. Maar ook deelname met een kleinere investering is al een goede bijdrage aan een beter milieu. Zo levert die investering meteen een gunstig ecologisch rendement op.

Hoe werkt het?

 • Een paneeldeel levert jaarlijks circa 45 kWh op.
 • U koopt één of meer paneeldelen om uw eigen lokale, groene zonne-energie op te wekken. De kosten per paneeldeel zijn eenmalig € 70,- en jaarlijks€ 1,70 voor onderhoud, beheer en verzekering .
 • Dit trekt de energiemaatschappij die deze stroom afneemt (Greenchoice ) af van uw stroomrekening.
 • U profiteert hiermee voor bijna  19 eurocent* per opgewekte kWh aan opbrengsten.De netto opbrengst per paneeldeel is ongeveer € 6,75. Dit bedrag neemt per jaar wat af door degradatie van de zonnepanelen (ca 0,2% per jaar).
 • De stroom die u opwekt van het park, is te volgen via intranet en levert Greenchoice dus “virtueel” bij u thuis af.
 • De coöperatie neemt de zorg op zich van onderhoud, beheer en verzekering van het zonnepark waaraan u deelneemt.
 • U wordt automatisch lid van Morgen Groene Energie. Daarvoor krijgt u het recht om mee te beslissen over de koers van de coöperatie. Bijvoorbeeld in 2016 kregen leden gratis een aantal paneeldelen van dit zonnepark, zodat ze vrijwel gratis energie hebben.

* 18,9 eurocent is de som van het actuele stroomtarief bij Greenchoice en reguliere energiebedrijven (circa 6,7 eurocenten en 12,2 eurocent energiebelasting incl Btw)

Waarom meedoen?

 • Voordelig: stroom van paneeldelen geeft een hoger rendement dan spaargeld op de bank.
 • Geen eigen zonnepanelen nodig:  het eigen dak blijft vrij óf de panelen van het zonnepark zijn een goede aanvulling als uw dak te klein is.
 • 100% groen en lokaal: stroom van zonnepanelen bij u uit de buurt.
 • Eenvoudig: na uw inschrijving regelt de coöperatie alles.
 • Bovenal:  u levert een bijdrage aan een betere en duurzamere wereld.

Voorwaarden

 • Om mee te doen aan dit  zonnepark, moet u lid worden van Morgen Groene Energie. U wordt automatisch lid als u een paneeldeel koopt.
 • De stroom uit de panelen wordt geleverd door de energieleverancier waarmee Morgen Groene Energie samenwerkt. Dat is Greenchoice, die ook aanvullende stroom levert van Nederlandse windmolens, als dat nodig is.
 • Greenchoice regelt de overstap van uw oude energieleverancier.

Informatie en meedoen

Wilt u meer informatie over de procedure, dan kunt zich aanmelden via onderstaande knop. U kunt daarmee ook uw telefoonnummer opgeven, zodat wij u desgewenst terugbellen voor antwoorden op uw vragen.

 

Inschrijven 

 
Share |