Meer duurzaamheid

Het besparen van energie is minstens zo belangrijk op weg naar een duurzamere samenleving, evenals het duurzaam gebruik van materialen, het zoveel mogelijk voorkómen van afval en het optimaal gebruik van warmte. Hier vind je een praktisch overzicht van de vele mogelijkheden op dit gebied, landelijk en in onze regio, inclusief  verschillende mogelijkheden van financiering.

Wat je zelf kan doen

Energiebesparing thuis

Voor alle vragen, deskundig advies bij aanpassingen en verbouwingen op het gebied van energiebesparing in eigen huis kun je vaak terecht bij een energieloket van je gemeente. Inwoners van de gemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Helmond, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren kunnen terecht bij het onafhankelijke, digitale energieloket Energiehuis Slim Wonen.  Kijk op www.energiehuisslimwonen.nl.

Naast de praktische website kunnen bewoners het uitgebreide showroom-informatiecentrum van het EnergieHuis in Helmond bezoeken. Hier kun je alle bespaarmaatregelen bekijken en nieuwe ontwikkelingen zien en ervaren. Of stel je vragen aan de deskundige voorlichters. Ook kun je terecht bij de Demonstratiewoning in Someren of Energyport Peelland in Deurne.

Zelf energie opwekken

Voor onafhankelijk en deskundig advies over zonnepanelen op eigen dak, warmtepompen, zonneboilers en dergelijke kun je vaak terecht bij een energieloket van je gemeente.

Inwoners van de gemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Helmond, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren kunnen terecht bij het onafhankelijke, digitale energieloket Energiehuis Slim Wonen. Zie Energiebesparing thuis.

Subsidies en zo

Er zijn diverse mogelijkheden om subsidie te verkrijgen voor besparing en opwekking van energie. Overzichten en hulp bij de aanvraag vind je vaak bij een energieloket van je gemeente.

Inwoners van de gemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Helmond, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren kunnen terecht bij het onafhankelijke, digitale energieloket Energiehuis Slim Wonen. Zie Energiebesparing thuis.

Landelijke subsidies zijn te vinden bij  Milieucentraal

Voor ondernemers met een kleinverbruikersaansluiting (3x 80A) is ook informatie te vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. www.rvo.nl

Samenwerken in de regio

Wij vinden dat de energietransitie alleen bereikt kan worden, als we met zoveel mogelijk partijen samen werken. We hebben actief meegewerkt aan de oprichting van het Energieloket Zuidoost Brabant, dat in 2021 verder is gegaan als Energiehuis Slim Wonen in Helmond-Deurne en omgeving. We hebben ervoor gezorgd, dat het eerste collectieve zonnepark in Nederland is ontwikkeld; het Eindhovense Zonnepark Ouverture. We hebben geadviseerd bij de ontwikkeling van Zonnepark Welschap.

Morgen Groene Energie heeft haar basis in Nuenen, Helmond en Geldrop-Mierlo. Voor zonneparken in Eindhoven werken we intensief samen met de Eindhovense vereniging 040 energie. Op weg naar 2030 streven wij ernaar dat 50% van de totale duurzame energie-opwek op land in Zuidoost Brabant eigendom is van lokale particulieren en kleine bedrijven.

Sinds eind 2020 doet MGE mee in de nieuwe Federatie van Energiecoöperaties in Zuid Oost Brabant. FEZOB is een netwerkorganisatie waarin energiecoöperaties met opwekinstallaties (in beheer of in ontwikkeling) met elkaar samenwerken. FEZOB brengt kennis bij elkaar en behartigt de gezamenlijke belangen. Met als meest belangrijke doelstelling: deelnemende coöperaties versterken. Via FEZOB kan er snel een beroep worden gedaan op de kennis en ervaring van de coöperaties op het gebied van financiën, marketing, communicatie, organisatie, juridisch en PV-techniek. Projecten worden uitgevoerd door deelnemende coöperaties in de regio.

Hieronder vind je de lokale energie-coöperaties in de regio Midden- en Zuidoost-Brabant en de federatie.

Informatie

In de voortdurende informatiestroom over energie en duurzaamheid hebben we vier landelijke organisaties eruit gelicht, die deze informatie gedoseerd en op betrouwbare en toegankelijke wijze presenteren op hun websites.