Meer duurzaamheid

Het besparen van energie is minstens zo belangrijk, evenals het duurzaam gebruik van materialen, het zoveel mogelijk voorkómen van afval en het optimaal gebruik van warmte. Daarvoor bestaan al verschillende mogelijkheden van financiering.

Wat je zelf kan doen

Energiebesparing thuis

Voor alle vragen, deskundig advies bij aanpassingen en verbouwingen op het gebied van energiebesparing in eigen huis kun je terecht bij het onafhankelijke, digitale energieloket van je gemeente. Dit loket is onderdeel van Energieloket Zuidoost-Brabant.

Zelf energie opwekken

Voor onafhankelijk en deskundig advies over zonnepanelen op eigen dak, warmtepompen, zonneboilers en dergelijke kun je terecht bij het digitale energieloket van je gemeente. Dit loket is onderdeel van Energieloket Zuidoost-Brabant.

Subsidies en zo

Er zijn diverse mogelijkheden om subsidie te verkrijgen voor besparing en opwekking van energie. Overzichten en hulp bij de aanvraag vind je bij het digitale energieloket van je gemeente. Dit loket is onderdeel van Energieloket Zuidoost-Brabant.

Landelijke subsidies zijn te vinden bij  Milieucentraal

Voor kleine ondernemers (met een elektriciteitsverbruik tot 15.000 kWh per jaar) is ook informatie te vinden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. www.rvo.nl

Samenwerken in de regio

Wij vinden dat de energietransitie alleen bereikt kan worden, als we met zoveel mogelijk partijen samen werken. We hebben actief meegewerkt aan de oprichting van het Energieloket Zuidoost Brabant, met als onderdeel daarvan het Energiehuis Helmond. We hebben ervoor gezorgd, dat het eerste collectieve zonnepark in Nederland is ontwikkeld; het Eindhovense Zonnepark Ouverture. We hebben geadviseerd bij de ontwikkeling van Zonnepark Welschap.

Morgen Groene Energie heeft haar basis in Nuenen, Helmond en Geldrop-Mierlo. Voor zonneparken in Eindhoven werken we intensief samen met de Eindhovense vereniging 040 energie. Op weg naar 2030 streven wij ernaar dat 50% van de totale duurzame energie-opwek op land in Zuidoost Brabant eigendom is van lokale particulieren en kleine bedrijven. Daartoe werken we met zoveel mogelijk partijen samen.

Hieronder vind je een overzicht van lokale energie-coöperaties in de regio Midden- en Zuidoost-Brabant.

Informatie

In de voortdurende informatiestroom over energie en duurzaamheid hebben we drie landelijke organisaties eruit gelicht, die deze informatie gedoseerd en op betrouwbare en toegankelijke wijze presenteren op hun websites.